Kasza manna – stosujemy jako dopełniacz miksu. Jeżeli nasze kulki w miksie będą miały kasze mannę to podczas dłuższego suszenia będą pękać. Stosujemy 25-30%.

kasza manna

 Karma dla psów mielona – wspaniały dodatek sprawdza się podczas wiosennych i jesiennych połowów. Stosowanie 20 % w naszym miksie

Mielone nasiona – bardzo to bardzo ważny składnik. Dzięki mielonym nasionom nasza kulka wspaniale pracuje oraz stopniowo się rozkłada naturalnie wabiąc ryby w nasze łowisko. Stosujemy 25-30%.

mielone nasiona

Mączka mięsna – posiada sporą porcję białka, wspaniała do miksów na jesienne karpiowanie. Stosujemy do 20 %

mączka rybna

Mączka rybna – bogata w białko bo aż 70 %. Świetny. Najlepiej sprawdza się jesienią oraz wczesną wiosną. Stosujemy do 20 % w miksie.

Mąka kukurydziana – składnik prawie wszystkich miksów. Stosujemy 20-30% w naszym miksie. Mąką kukurydziana wpływa na twardość naszego ciasta proteinowego.

mąka kukurydziana

Mączka arachidowa – głównie dodajemy do miksu jeżeli łowimy w miejscach o mulistym dnie. Jest tłusta i posiada sporo białka. Stosowanie 10%

mączka archaidowa

Konopie –  ważny dodatek, który wpływa na pracę naszej kulki, poprzez co naturalnie kulka w wodzie się rozpada a uwalniające się z niej konopie wspaniale wabią karpie w nasze łowisko. Stosowanie do 10 %.

mielone konopie

Copra melasse – słodki oraz kleisty dodatek do naszego miksu. Dodając do miksu melasę koprową nasze ciasto ładnie się będzie wiązało oraz rolowało. Zastosowanie od 15-20%

copra Melasse

Mąka sojowa–  jeden z najważniejszych składników miksu na kulki proteinowe. Na rynku możemy kupić mąkę sojową tłustą oraz odtłuszczoną. Polecam osobiście odtłuszczoną, gdy dodamy za dużo mąki sojowej tłustej to nasze kulki będą pływały. Dodajemy 30 % do naszego miksu.

mąka sojowa

Piernik – ma wspaniały zapach, jest lekko tłusty. Stosujemy w miksach do 10%

Mąka pszenna – dobrze klei ciasto, ponieważ posiada wspaniałe właściwości klejące oraz dzięki niej ciasto robi się gumowate. Stosujemy 15 % w naszej mieszance.

mąka pszenna

Izolat sojowy – zawiera bardzo wiele białka. Stosujemy do 10 %.

Izolat sojowy

Mączka z orzechów laskowych – mniej tłusta niż mączka arachidowa. Dodajemy do mieszanki 20%

Mączka z orzechów laskowych

Gluten pszenny – jeżeli składniki naszego miksu nie sklejają się dobrze to wtedy właśnie stosujemy gluten pszenny, ponieważ wspaniale łączy składniki nawet trudnych miksów takich jak miksy z dużą ilością nasion. W mieszance max 5 %

Gluten pszenny

Biszkopty mielone – słodki produkt do produkcji kulek, nadaje naszym kuleczką atrakcyjności, poprzez co naturalnie pracują w wodzie. Dodajemy do 20 %
PV 1 Collant – dodatek, który bardzo mocno klei oraz jest słodki. Stosowanie do 20 %

PV 1 Collant

Jeżeli już poznaliście powyższe składniki kulek proteinowych teraz możecie sami wymyślić swój własny przepis na kulki proteinowe.  Lepiej zrobić samemu kulki proteinowe, ponieważ jeżeli na nasze kulki złowimy jaką rybę to bardzo nasz cieszy.

3 KOMENTARZE

    • Panie wodnik szuwarek, pewnie to czy będą pływały zależy równie mocno od innych użytych składników. Sam używam własnych kulek do necenia, a na włos to różnie już bywa. Necenie kulka że sklepu nie było tak owocne jak ta własnej produkcji.

Skomentuj Kulki proteinowe Caperlan z Decatlonu Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here