Aby nasza zanęta była nie tylko skuteczna ale także idealnie się formowała i dobrze pracowała musimy ją odpowiednio przygotować.
Przede wszystkim zanęta do metody powinna szybko wabić ryby w nasze łowisko, szczególnie wtedy gdy jesteśmy na zawodach, czy też chcemy efektywnie połowić. Musi szybko wabić, czyli pracować oraz powinna mieć dobre wartości odżywcze.
Do przygotowania “super” zanęty będzie potrzebnych nam kilka składników. Skorzystamy na pewno z pelletów, prażonych konopi, atraktorów smakowych w proszku, dodatku do zanęt na szybsze trawienie ryb oraz także prażonego słonecznika, bułki tartej czy zanęty wędkarskiej.
Wiosną i ogólnie do połowu karpi, używam bardziej śmierdzących metod mixów często przełamywanych jakimś słodszym zapachem. Takie mieszanki nigdy mnie nie zawodziły, teraz przestawię wam kilka przepisów.
Oczywiście pamiętajcie, że każdy składnik mielę na niemalże drobny mak.
Konopie prażone można mielić z bułką tartą dzięki czemu będzie wygodniej i łatwiej a odrobina bułki tartej nie zaszkodzi naszej zanęcie. Konopie prażone i słonecznik będą powodowały lepszą pracę zanęty, można używać także innych zmielonych ziaren.
Wiosna:
- Pellet halibut 4-8 mm mielony 40%
- Pellet Kryll 4-8 mm mielony 30%
- Pellet orzech tygrysi 4-8 mm 5%
- Konopie prażone mielone z bułką tartą 10%
- Prażony słonecznik mielony 5%
- Zanęta wędkarska mielona 15%
- Dodatki do zanęt 2%
Lato:
- Pellet halibut 4-8 mm mielony 15%
- Pellet truskawka 4-8 mm mielony 40%
- Pellet morwa 4-8 mm 20%
- Konopie prażone z bułką tartą 10%
- Biszkopty mielone 5%
- Płatki owsiane 5%
- Zanęta wędkarska (słodka) 15%
- Dodatki smakowe do zanęt 2%
- Mąka ziemniaczana 1%
Jesień:
- Pellet halibut 4-8 30%
- Pellet kałamarnica ośmiornica 20%
- Pellet skorupiaki 10%
- Konopie prażone 10%
- Prażony słonecznik 5%
- Zanęta wędkarska 15%
- Dodatki smakowe do zanęt 2%
Wartości podawane w % mają na celu przybliżeniu ilości procentowej danego składnika w objętości do całej zanęty.