Zawartość białka w kulkach proteinowych jest bardzo ważna. Produkując kulki proteinowe samemu w domu możemy dobrać odpowiednio składniki i cieszyć się ze złowionych karpi na nasze kulki. Bo jak każdy wie że karp złowiony na swoją domową kulkę daje większą satysfakcję niż karp złowiony na kulkę sklepową. Nie odbiegając od tematu wróćmy do głównego wątku artykułu.

Zaletą produkowania własnych kulek proteinowych domowym sposobem jest ich świeżość oraz znajomość składu kulki co jest bardzo ważne. Robiąc kulki samemu możemy bez problemu regulować poziom białka dobierając do pory roku w której łowimy a także do łowiska na którym łowimy czy też mamy zamiar łowić, temperatury wody, długości nęcenia oraz przeznaczenia kulki czy to będzie kulka na hak czy zanętowa. Początkujący karpiarze, którzy pierwszy raz robią swoje kulki proteinowe nie zwracają za bardzo uwagi na ich skład i popełniają wielki błąd, ponieważ nie wygląd a skład kulki jest ważny. Co z tego że nasza kulka będzie piękna okrągła, lecz nie będzie zawierała potrzebnych substancji odżywczych. Takie kulki mogą nie zostawać pobierane z dna naszego łowiska a także możemy nie mieć brań. Często osoby, które pierwszy raz wykonują swoje kulki proteinowe nie zwracają uwagi na ich skład lecz jak już wcześniej wspominałem na wygląd kulki, oraz aby kulki nie pływały pod taflą wody a także aby ciasto nie lepiło im się do rąk.

BIAŁKO

Słowo białko jest Wam pewnie dobrze znane, jednak coś więcej o nim powiedziało by na pewno niezbyt wiele osób, którzy się orientują w temacie. Biologicznie białko jest zbudowane z lini makrocząsteczkowej z różnym aminokwasów. Liczba aminokwasów w cząsteczce białka waha się od 20 nawet do tysiąca.  Przejdźmy jednak do konkretów. Średnio zawartość białka w kulkach proteinowych powinna wynosić od 20% do 35 %. Natomiast mniejsza porcja białka to 20% lub 25%, którą najczęściej wykorzystujemy do robienia kulek na letnie zasiadki, gdy woda jest cieplejsza niż w chłodniejszych porach roku a także do produkcji kulek zanętowych. Natomiast podwyższoną zawartość białka czyli 30% lub 35 % wykorzystujemy do produkcji kulek na zasiadki wczesną wiosną a także późną jesienią oraz do produkcji kulek przynętowych. Dzięki większej zawartości białka w kulkach przynętowych nasza kulka na włosie będzie budziła większe zainteresowanie wśród karpi niż kulki zanętowe,ponieważ jak dobrze nam wiadomo karp podczas trawienia i pobierania pokarmu wyczuje skład naszej kulki. Jeżeli mu posmakuje to będzie pobierał dalej kulki lub w przeciwnym razie będzie ich unikał. Bardzo ważne spostrzeżenie a mianowicie młodsze czyli mniejsze ryby potrzebują znacznie więcej białka niż starsze czyli większe ryby. Jest to logiczne w porównaniu do nas ludzi, ponieważ gdy byliśmy młodzi też potrzebowaliśmy dużo białka aby nasz organizm się rozwijał. Jak też dobrze nam wiadomo białko to podstawowy budulec. Ale wróćmy do tematu.Zdolność przyswajania samego białka jest największa u młodych ryb i zarazem mniejsza u starszych ryb. U małych karpia czyli tak zwanego narybku poziom przyswajania białka waha się w granicach 30%-35%. Natomiast u dorosłych czyli starszych karpi znacznie jest mniejszy, ponieważ waha się w granicach 20%-25%. Pewnie zadacie następujące pytanie czytając ten artykuł: A co będzie jeżeli zawartość białka w kulkach będzie większa niż jego przyswajalny poziom przez karpie? Nic się nie stanie złego i nieprzyjaznego dla karpi, lecz nadmiar zostanie zamieniony na energię. Krótko mówiąc nie ma sensu przekraczać podanych dawek dla poszczególnego wieku ryb. Należy pamiętać aby zawartość białka w naszych kulkach proteinowych nie przekraczała 30%-35%. Pamiętajcie że białko jest białkowi nierówne. Bardzo istotną rzeczą jest zawartość białka strawnego, która najczęściej jest niższa nić zawartość ogólnego białka.

Podsumowując temat o białkach do kulek proteinowych warto użyć kilka rodzai białek czyli mieszankę z łatwo przyswajalnym białkiem oraz trudniej przyswajalnym białkiem roślinnym.

WĘGLOWODANY

Węglowodany czyli inaczej cukry są źródłem energetycznym. Węglowodany czyli nasze cukry dzielimy na trzy grupy:

-cukry proste, bardzo szybko przyswajane

-cukry złożone, najczęściej przyswajane przez organizm

-dwucukry

Przejdźmy jednak do zawartości węglowodanów w naszym miksie. Zawartość ich w naszych kulach powinna stanowić najlepiej 40%, ponieważ dostarczają łatwo strawną energię.

TŁUSZCZE

Ostatni, lecz również ważny składnik to tłuszcze czyli inaczej zwane glicerydy. Tłuszcze są mieszaniną wyższych kwasów organicznych a także znanej nam gliceryny. Tłuszcze możemy podzielić na dwa podstawowe rodzaje:

  • Tłuszcze zwierzęce

Zaliczane są do grupy tłuszczów nasyconych oraz są uzyskiwane z tkanki tłuszczowej zwierząt i mleka.Przykładowe tłuszcze zwierzęce to:masło, łój,olej kostny

  • Tłuszcze roślinne

Ciekłe tłuszcze, które są otrzymywane z nasion, owoców oraz kiełków roślin oleistych.

Zawartość tłuszczu w naszych kulkach powinna stanowić 10 %. Tłuszcze są bardzo istotne, ponieważ dostarczają dużą ilość energii. Warto także dodać że dzięki tłuszczą ciasto nie klei nam się do rąk a zarazem wspaniale się roluje. Tłuszcze także zawierają bardzo wiele witamin między innymi witaminy z grypy: A,D,E,K.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here