Groch to kolejne ziarno, które jako zanęta oraz przynęta jest bardzo skuteczna na białoryb. Głównie na groch łowi się przepiękne jazie a także karpie.
Pamiętajmy że przed łowieniem i nęceniem groch musimy odpowiednio przygotować. Przygotowanie grochu do nęcenia jest bardzo proste. Na samym początku musimy namoczyć groch. Groch moczymy około 10-15 godzin. Następnie w tej samem wodzie co go moczyliśmy gotujemy groch. Groch podczas moczenia mógł wchłonąć wodę. W związku z tym należy dolać wody tak aby uzupełnić jest brak. Teraz pozostaje nam tylko ugotować nasz groch. Przeciętnie groch gotujemy od 20 do 40 minut. Długość gotowania grochu zależy przede wszystkim od długości moczenia. Jeżeli nie będziemy grochu moczyli to oczywiste jest że będziemy go musieli dłużej gotować.
Grochem możemy nęcić w połączeniu z innymi ziarnami takimi jak: kukurydza, konopie, pszenica itp. Na groch zostało złowione bardzo wiele dużych karpi, co potwierdza jego skuteczność.