Dodatki w proszku wzmacniają zapach,przyspieszają trawienie ryb. W tym artykule opiszę krótko każdy z proszkowych dodatków do kulek proteinowych

1.Ekstrakt z wątroby

Silny, naturalny atraktor, który pobudza ryby. Najczęściej zawiera 74% białka. Zazwyczaj używany w różnych miksach rybnych, rzadziej w owocowych.

2.Ekstrakt z wątroby kałamarnic

Bardzo silny naturalny atraktor,  niesamowicie atrakcyjny dla ryb. Wzmacnia smak kulek rybnych.

3.Ekstrakt  małża (GLM)

Zawiera sporą ilość betainy.Nadaje kulką intensywny zapach rybny. Stosowany najczęściej w miksach na bazie mączek rybnych. Na wielu wodach kulki, które mają w mixie GLM są bardzo skuteczne.

4.Ekstrakt z drożdży

Wzmacnia smak przynęty,stymuluje apetyt oraz ułatwia trawienie ryb. Posiada dużą ilość witaminy B, aminokwasów.

5.Ekstrakt z krewetek

Posiada bardzo silny skorupiakowy aromat, który jest bardzo intensywny. Bogaty w białko, sole oraz kwasy.

6.Proszek z kałamarnic

Bardzo intensywnie działa na karpie, ponieważ jest naturalnym atraktorem. Zawiera sporą dawkę protein,aminokwasów. Stosujemy w każdego rodzaju miksach zarówno owocowych jak i rybnych.

7.Robin red

Jeden z najlepszych atraktorów na karpie, który wspaniale wabi je w nasze łowisko. Robin Red to właściwie mieszanka przypraw z czerwonym barwinkiem. W dużej mierze wpływa na wygląd kulki proteinowej oraz zapach.

8.Sól

Naturalny konserwant, który wzmacnia smak. Powinien znajdować się niemal w każdym miksie lecz wiele karpiarzy zapomina o soli przy tworzeniu kulek proteinowych

9.Barwnik w proszku

Nadaje kulką kolor taki jaki tylko chcemy.

10.Aktywatory i dopalacze

Najczęściej skoncentrowane na wzmacnianiu smaku i zapachu przynęty oraz stymulują apetyt. Pobudzają karpie do żerowania i przyspieszają ich trawienie.

11.Przyprawy i zioła

Stosowane w wielu miksach aby dodać kulko odpowiedni zapach oraz aby przyspieszyć trawienie. Najczęściej używane wśród nich to: pieprz,papryka,curry,tymianek,kozieradka,kolendra,koperek

12.Mielone szprotki

Dodawanie bardzo często do miksów przez karpiarzy. Ich naturalny bardzo intensywny zapach jest niezwykle atrakcyjny dla karpi oraz podnosi skuteczność miksów głównie na bazie mączek rybnych.

13.Mielone lub kruszone muszle

Zawierają naturalny wapń.Podnoszą atrakcyjność kulki poprzez lubiany przez karpi efekt chrupania.

14.Pokruszone skorupki jaj

Bogate w biało, bardzo lubiane przez karpi, ponieważ powodują efekt chrupania co już wiemy że karpie go uwielbiają. “Karpie lubią chrupko”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here