W naszym miksie z którego będziemy robić kulki proteinowe nie powinno zabraknąć płynnych dodatków. W tym artykule krótko opiszę najpopularniejsze dodatki płynne.
1.Oleje
Różnego rodzaje oleje są bogatym źródłem kwasów tłuszczowym,minerałów oraz mają bardzo wysoką wartość odżywczą. Oczywiście same w sobie stanowią silny atraktor zapachowy, który skutecznie wabi karpie w nasze łowisko.
2.Słodziki
Słodziki są mocniejsze nić zwykły cukier. Służą głównie do podnoszenia walorów smakowych.
3.Ekstrakt białka ryb
Zawiera enzymy trawienne, aminokwasy oraz sole mineralne.Stymuluje apetyt.
4.Miód
Miód bardzo częsty składnik miksów karpiowych.Nie służy tylko jako słodzik lecz także zawiera dużą porcję białka, węglowodanów oraz minerałów. Jest uwielbiany przez karpie. Dzięki wspaniałej konsystencji lepiej skleja wszystkie składniki naszego miksu.
5.Jaja
Podstawowy składnik wszystkich miksów. Zawiera 13% białka oraz 10 % tłuszczów. Często zastępujemy jaja albuminą jajeczną.
6.Melasa
Płynny ciemnozielony gęsty dodatek, którego bardzo żadko dodajemy do kulek. Poprzez dużą zawartość cukrów wspaniale skleja komponenty miksu.
7.Konserwanty
Używanie konserwantów zapewni nam dłużą żywotność naszych kulek proteinowych. Po dodaniu konserwantów kulki wystarczy wysuszyć przez określony czas, najczęściej dozowanie jest podawane na opakowania. Po wysuszeniu możemy kulki przetrzymywać w wiaderku nie mrożąc .
8.Atraktory
Mogą być naturalne oraz sztuczne. Mają za zadanie nadać naszemu miksu odpowiedni zapach oraz uwalniając zapach w wodzie wabić ryby w nasze łowisko.
Domowa produkcja kulek proteinowych może Wam się wydawać trudną sprawą. Oczywiście na początku musimy bardzo wiele kombinować z dawkowaniem wszelakich komponentów, lecz z czasem przyjdzie Wam to na prawdę bardzo łatwo.