Orzech tygrysi przynęta z zaskakującą skutecznością

0

W dzisiejszych czasach rynek zalewany jest różnego typu kulkami, pelletami, zapachami, sztucznymi kulkami itp. Warto zwrócić uwagę na przynęty naturalne takie jak kukurydza, groch, łubin oraz orzechy tygrysie. W tym wpisie skupimy się na przygotowaniu orzechów, które mają coraz to więcej zwolenników. Mówi się, że te największe, najcwańsze sztuki wybierają właśnie orzechy. Bo jeśli nęcimy drobną frakcją np. kukurydzą w nasze łowisko ściągamy płocie, leszcze mniejsze rybki a my chcemy łowić prawdziwe okazy dlatego orzech będzie tą selektywną przynętą.

Dobrze przygotowane orzechy mają twardszą skorupkę, która bezproblemowo daje się łatwo przebić igłą. Taka struktura eliminuje brania drobnicy w naszym nęconym miejscu oczywiście na mniejsze ziarenka zdarzają się przyłowy.

Aby nasza przynęta była skuteczna wymaga ona odpowiedniego przygotowania. Proces nie jest trudny wymaga jednak czasu jego przygotowania. Zajmuje to kilka dni.

Namoczenie ziaren. Do wiaderka wsypujemy odpowiednią ilość orzechów i zalewamy je wodą tak aby zostały przykryte dwa razy. Orzechy puchną dlatego zapas wody musi być odpowiedni. Zalane ziarna zostawiamy na 3 dni  w jakimś chłodnym bądź z temp. pokojową miejscu.

Gotowanie. Zawartość wiadra wsypujemy do garnka, nie wymieniamy wody ponieważ orzechy będą bardziej aromatyczne. Całość gotujemy na wolnym ogniu 3-4h pilnując aby zawartość wody nie wyparowała i nie odsłoniła gotujących się orzechów. Im dłużej gotujemy orzechy tym bardziej wydzielą więcej cukru za co będą bardziej pożądane przez nasze miśki.

Fermentacja. Gotowane Tiger Nuts`y wysypujemy z powrotem do wiaderka i tym razem dajemy je w cieplejsze miejsce (najlepiej w temp. pokojowej). Tam powinny spędzić kolejne 3-4 dni. Jeśli chodzi o prawidłową fermentację musimy pamiętać o dwóch istotnych rzeczach, woda musi zakrywać orzechy oraz wiadro nie może być zakryte, ponieważ do procesu fermentacji potrzebne jest powietrze. Proces ten możemy skrócić do nawet dwóch dni stawiając wiadro w jakimś bardzo ciepłym miejscu co przyśpieszy proces fermentacji.
Gotowe orzechy mają kwaśny zapach i słodki smak. Jeśli nie wykorzystamy wszystkich orzechów możemy je zamrozić dzięki temu będą gotowe na kolejną zasiadkę.

Zapraszamy na film nagrany przez Michała

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here