Orzechy tygrysie !!!

Home Forums KUCHNIA KARPIOWA Przynęty Orzechy tygrysie !!!

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Posts
  • #10475
    Redakcja
    Keymaster

    Jako że orzechy tygrysie zrobiły się bardzo modne już teraz również w Polsce postaram się je wam przybliżyć.

    Występują w 4 rodzajach:
    1. orzech tygrysi micro – do 6mm
    2. orzech tygrysi standard – 8mm – 12mm
    3. orzech tygrysi gigantos – pow 12mm
    4. orzech tygrysi negro – 8mm – 12mm (selekcjonowany, naturalnie czarny) – mój ulubiony

    Aby móc na nie łowić musimy je odpowiednio przygotować 🙂
    Sposób przygotowania:

    1. Moczymy orzechy w dużej ilości zimnej wody i pozostaw na około 1,5 dnia czyli 36 h żeby być dokładniejszym
    2. Całość przerzucamy do garnka aby nam się zmieściło
    3. Gotujemy 45/50 minut
    4. Po zagotowaniu odstawiamy garnek i pozostawiamy do wystygnięcia
    5. Teraz najważniejsze trzeba zostawić orzechy na tzw. fermentacje ja zostawiam je max 4 dni i wtedy używam ich do nęcenia i na włos. Niektórzy zostawiają na dłużej ale mi to wystarcza 🙂

    Co dobrego w orzechach tygrysich ?
    Mają w sobie dużo cukru i substancji odżywczych którym karpie się nie oprą 🙂

    Na włos ?
    Da radę założyć tylko jedna rzecz jest ważna – mocna i twarda igła.

    Pamiętajcie że surowe się nie nadają, raz że za twarde, dwa będą pływać.

    U mnie się sprawdzają najlepiej negro, czarnuchy tak na nie mówię i podpinam je pływającą kuku i jeżeli ryba raz posmakuje potem już się nie oprze !

    #10495
    Redakcja
    Keymaster

    Super fajnie, trzymasz je cały czas w wodzie podczas tej fermentacji ?

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

NAJNOWSZE WPISY

NAJPOPULARNIEJSZE