Orzechy tygrysie !!!
Home › Forums › KUCHNIA KARPIOWA › Przynęty › Orzechy tygrysie !!!
- This topic has 1 reply, 2 voices, and was last updated 10 years ago by Redakcja.
-
AuthorPosts
-
lis 17, 2014 at 22:25 #10475RedakcjaKeymaster
Jako że orzechy tygrysie zrobiły się bardzo modne już teraz również w Polsce postaram się je wam przybliżyć.
Występują w 4 rodzajach:
1. orzech tygrysi micro – do 6mm
2. orzech tygrysi standard – 8mm – 12mm
3. orzech tygrysi gigantos – pow 12mm
4. orzech tygrysi negro – 8mm – 12mm (selekcjonowany, naturalnie czarny) – mój ulubionyAby móc na nie łowić musimy je odpowiednio przygotować 🙂
Sposób przygotowania:1. Moczymy orzechy w dużej ilości zimnej wody i pozostaw na około 1,5 dnia czyli 36 h żeby być dokładniejszym
2. Całość przerzucamy do garnka aby nam się zmieściło
3. Gotujemy 45/50 minut
4. Po zagotowaniu odstawiamy garnek i pozostawiamy do wystygnięcia
5. Teraz najważniejsze trzeba zostawić orzechy na tzw. fermentacje ja zostawiam je max 4 dni i wtedy używam ich do nęcenia i na włos. Niektórzy zostawiają na dłużej ale mi to wystarcza 🙂Co dobrego w orzechach tygrysich ?
Mają w sobie dużo cukru i substancji odżywczych którym karpie się nie oprą 🙂Na włos ?
Da radę założyć tylko jedna rzecz jest ważna – mocna i twarda igła.Pamiętajcie że surowe się nie nadają, raz że za twarde, dwa będą pływać.
U mnie się sprawdzają najlepiej negro, czarnuchy tak na nie mówię i podpinam je pływającą kuku i jeżeli ryba raz posmakuje potem już się nie oprze !
lis 18, 2014 at 08:20 #10495RedakcjaKeymasterSuper fajnie, trzymasz je cały czas w wodzie podczas tej fermentacji ?
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.