Podczas tworzenia miksów na kulki proteinowe , większość z Nas ma dylemat jakiej mąki sojowej użyć. Pełnotłustej a może lepsza będzie odtłuszczona ? To pytanie jest najczęściej zadawane przez osoby, które zazwyczaj pierwszy raz komponują swój pierwszy miks na kulki. W tym artykule postaram się udzielić odpowiedzi na postawione pytanie.

Dobrze wiemy że mąka sojowa to jeden z podstawowych składników naszego miksu.Obie mączki znacznie różnią się od siebie. Pierwsza zasadnicza różnica między dwoma mączkami sojowymi polega na jej produkcji. Mąka sojowa pełnotłusta jest produkowana z nasion soi bez skorupy,skóry.

nasiona soji
Soja

Druga mączka sojowa, którą jest mączka odtłuszczona produkowana jest z płatków sojowych.

soja
Płatki sojowe

Druga zasadnicza różnica pomiędzy tymi dwoma wymienionymi mączkami to oczywiście kolor. Gołym okiem możemy zauważyć że mąka sojowa pełnotłusta ma jasnożółty kolor, natomiast mąka sojowa odtłuszczona jest nieco jaśniejsza.

mąka sojowa
Mąka sojowa pełnotłusta
mąka sojowa
Mąka sojowa odtłuszczona

Kolejna różnica to zawartość białka i tłuszczów. Mąka sojowa pełnotłusta zawiera 40 % białka oraz 23 % tłuszczu. Druga mąka sojowa, odtłuszczona zawiera więcej białka około 45 % oraz mniej tłuszczu 2 %.

Bez wątpienia może też powiedzieć że mąka sojowa odtłuszczona znacznie lepiej wiąże wszystkie składniki naszego miksu podczas produkcji kulek proteinowych. Natomiast mąka pełnotłusta posiada więcej tłuszczu, dzięki czemu jest bardziej plastyczna.

Przechowywanie mączek sojowych:

Mąkę sojową pełnotłustą powinniśmy przechowywać nie zbyt długo, najlepiej kupić mniejszą porcję i od razu ją wykorzystać do produkcji kulek proteinowych, ponieważ zawiera dużą ilość tłuszczy i bardzo szybko jełczeje.

Mąka sojowa odtłuszczona zawiera mniejszą ilość tłuszczy więc nam nie zjełczeje, jednak powinniśmy ją przechowywać w dosyć szczelnym opakowania, ponieważ mąka odtłuszczona dosyć szybko i łatwo się zbryla.

Podsumowując, nie można jednoznacznie stwierdzić która z mąk sojowych jest lepsza, ponieważ każda z nim znajdzie zastosowanie w różnych miksach na kulki proteinowe. Warto w miksie wykorzystać dwa rodzaje mąki sojowej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here